

Roinita – Frunze, punga a 50 gr
Numită şi Melissa, această plantă şi-a primit numele de la mierea parfumată pe care albinele o fac din florile ei: anticii greci credeau că mierea de roiniţă era nectarul, hrana privilegiată a zeilor olimpieni. În Evul Mediu, faimosul medic Paracelsus a numit roiniţa „elixirul vieţii” datorită efectului său calmant asupra inimii.
„Este tonică, […] ajută digestia; […] stimulează sistemul nervos pe care îl fortifică şi […] induce starea de bună dispoziţie.” A. Gautier, Manuel des plantes medicinales, 1822.
Ingrediente: frunzele plantei Melissa officinalis L., fam Lamiaceae, conţine ulei volatil, acid cafeic, acid clorogenic, acid rosmarinic, flavonoide.
Efect
Sedativ, antispastic, antiemetic (indeparteaza senzatia de greata), carminativ (ajuta eliminarea gazelor intestinale), coleretic-colagog (stimuleaza secretia si eliminarea bilei), antiinflamator, antiulceros, antiseptic
Întrebuinţări principale
Insomnie, nervozitate, anxietate, dureri de cap
Alte intrebuintari
Nevroze gastrice si cardiace, indigestie, greata, reflux esofagian, dischinezie biliara, balonare, colici.
Contraindicatii
Nu se recomandă în caz de hipersensibilitate la această plantă.
La dozele recomandate nu se cunosc contraindicaţii.
Preparare
Peste o linguriţă plantă se toarnă 200 ml apă clocotită şi se lasă 10-15 minute acoperit, apoi se strecoară.
Întrebuinţare
Se beau 2 – 3 căni cu ceai pe zi.
Prezentare: cutie a 50 g